søndag 20. september 2015

Glutenfri smuldrepai


Denne høstlige smuldrepaien er glutenfri og kan enkelt gjøres lav-fodmap. En deilig og enkel dessert som passer perfekt på sensommer og høst. Kanskje du er så heldig å friske bær i hagen, eller selvplukk i frysen? Paien smaker godt nystekt, men enda bedre hvis den får stå i kjøleskapet noen timer.

Hvor mange? 1 pai
Hvor lenge? Cirka. 45 minutter
Vegan? Inneholder smør. Kan byttes med vegansk alternativ.

Du trenger:
Cirka 500 g bær
2,5 dl glutenfri lys melblanding
2 dl havregryn (glutenfri) *
2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts ekte vaniljesukker
110 g smør, kaldt
En neve nøtter, hakket (kan droppes)

*Havre er naturlig glutenfritt, men de vanlige havregrynene kan være forurenset med glutenholdig mel som produseres i samme lokale. Bruk derfor de havregrynene som er merket «glutenfritt» hvis du skal servere dette til noen med allergi.


Hvis du bruker frosne bær bør du legge dem i en sil eller et dørslag og la dem renne godt av seg før du bruker dem. Ikke kast saften, den kan brukes!


Friske bær skylles forsiktig i friskt vann. Fjern eventuelle stilker og blader. Bruker du store jordbær kan du godt kutte dem i litt mindre biter eller skiver. Bland bærene med halvparten av sukkeret, mos litt (uten å lage syltetøy) og fordel i en ildfast form. 


Bland sammen resten av sukkeret med de andre tørre ingrediensene. Du kan gjerne bruke en blanding av hvitt og brunt sukker. Smuldre inn smør med fingrene, det bør være kjøleskapskaldt. Bland smør og melblandingen godt sammen med rene fingre, og smuldre den over bærene. Dryss over hakkede nøtter.

Stekes midt i ovnen på 200°C til paien begynner å bli gyllen og sprø på toppen. Det tar cirka 25-30 minutter, men se det litt an. Server gjerne med pisket krem eller litt iskrem (husk: laktose- og glutenfri).

 Enkelt, og så godt!


Lav-FODMAP er en diett for mennesker med irritabel tarm syndrom (IBS). Det er ikke en slankekur eller noe i den duren! Hvis du vil lære mer anbefaler jeg disse to herlige lav-FODMAP bloggene:

Cecilie på Lavfodmap.no
Julianne på Godt for magen.

Nøtter som er lav-FODMAP: Macadamianøtter, paranøtter, pecannøtter, valnøtter.
Moderat: Hasslenøtter og mandler.

Bær som er lav-FODMAP: Blåbær, bringebær, jordbær
Usikker/ moderat: Tyttebær, tranebær
Ikke målt: Rips, stikkelsbær, multer

PS: Du kan såklart minske mengden sukker hvis du ønsker en mer syrlig og mindre søt smak, eller kanskje prøve med en alternativ søtning hvis du ikke spiser sukker.

2 kommentarer:

  1. Det så godt og fristende ut, har fortsatt frysen full av blåbær :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)