fredag 19. februar 2016

Luksusboller


Her kommer oppskrift på noen skikkelig luksusboller. Hvorfor kaller jeg dem luksus? Fordi her velger vi beste kvalitet. Ekte økologisk smør og helmelk. Det er ikke så ofte jeg baker sånn her type hvetebakst, men når jeg gjør det så virkelig koser jeg meg! Kjøkkenet lukter himmelsk, og deigen er så god å jobbe med. Så her skal du bare kose deg og nyte, bollene blir virkelig gode!

Hvor mange? Cirka 20 boller.
Hvor lenge? 2-3 timer inkludert heving.

Du trenger:
0,5 liter økologisk helmelk
150 g økologisk smør
125 g melis
50 g fersk gjær til søte deiger
0,5 ts kardemomme
Ca. 750 g speltmel, finmalt

Ønsker du veganske og melkefrie boller? Se denne oppskriften! 

Framgangsmåten er kanskje litt annerledes enn du er vant med. Kok opp melk, smør og melis. Rør godt. Avkjøl blandingen til den er lunken og holder cirka 37ºC. Rør ut gjøren i blandingen. Sikt inn mel og kardemomme. Elt deigen til den er smidig og fin- ikke for klissete og ikke for tørr. Juster eventuelt med litt mer melk eller mel hvis det trengs.

Tips: Fyll vasken med kaldt vann og sett bollen med væske oppi vannet. Rør jevnlig. Slik avkjøles væsken raksere.

Trill ut boller (ingen forheving) og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk til, og la bollene heve på en lun plass i en times tid.

Forvarm ovnen til 250ºC. Pensle bollene med litt melk og stek dem midt i ovnen i 7-10 minutter.

Avkjøl og nyt :-)


PS: Første gang jeg bakte boller som disse fant jeg oppskriften på Det Søte Liv. Hun hadde selv funnet oppskriten i et ukeblad. Så det fortjener å nevnes her!

2 kommentarer:

  1. Småboller :D
    Det er så godt, særlig nystekt! Og du har helt rett, erikkeofte jeg heller jobber med skikkelig gjær bakst, men hvergang det hender så lurerjeg på hvorfor jeg ikke gjør det oftere! x

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)