onsdag 13. april 2016

Langtidshevet surdeigsbrød med spelt og havre - grytebrød

Hei dere! Har dere prøvd å bake med surdeig ennå? Nå er det ikke lenge før min surdeig fyller 1 år. Endelig begynner jeg å følge meg trygg nok til å dele noen oppskrifter med dere. Grunnen til at jeg ikke har gjort det før er fordi jeg ikke er noen profesjonell baker, og fordi jeg føler at hver surdeig er individuell.

Når du baker med din egen surdeig må du ha dette i bakhodet, og tilpasse oppskriften til din surdeig. Men denne oppskriften har jeg bakt med utallige ganger det siste året, og brødet blir virkelig godt. Baker du med spelt blir dette lav-FODMAP, men jeg liker å inkludere litt havremel eller havregryn. Tror det går fint også på en lav-FODMAP diett. Et generelt tips når du baker med spelt er å ha i litt appelsinjuice eller lignende.


Surdeigsbaking kan virke omfattende og slitsomt før du kommer i gang. Nå synes jeg det er enklere enn vanlig brød, fordi man bare rører sammen deigen og så kan man glemme den i 7-12 timer. Brødet smaker helt nyyydelig, og surdeig har faktisk visse helsefordeler. Les mer om det her. Dessuten er surdeigsbaking å aktivt ta vare på mattradisjoner.

Hvis du ikke har din egen surdeig kan du gjerne kontakte meg hvis du bor i Oslo-området eller Lillesand, så kanskje du kan få en avlegger av min. Senere kommer jeg også til å skrive om hvordan jeg lagde den, så kan du prøve selv :-)

Det er merkelig hvilket forhold man får til sin egen surdeig. Den er jo levende! Etterhvert lærer man seg å kjenne den, jeg føler ihvertfall at jeg kjenner min veldig godt nå. Før var jeg veldig opptatt av å gjøre alt "riktig", surdeig kan jo virke som en hellig kunst. Nå tar jeg det mer med ro, fordi jeg kjenner min surdeig og vet hvordan jeg tar vare på den. Innser at jeg må høres helt splitter pine gal ut akkurat nå, men men! Dere som baker med surdeig skjønner hva jeg mener ;-)


Til ett grytebrød trenger du:
Cirka 500 gram speltmel, hvorav opptil 200 gram kan være sammalt
100 gram havregryn
4 dl lunktent vann
1/2 dl appelsinjuice
1 ts salt
1 god dæsj honning
Cirka 100 g surdeigsstarter

Jeg har blitt så godt vant med denne oppskriften at den sitter i hodet. Derfor er jeg ikke så nøye med målene når jeg selv baker. Men det er altså dette jeg har brukt når jeg har utviklet oppskriften.

Steg 1: Bland sammen vann og surdeig. Tilsett mel og havregryn. Bruk eventuelt litt mer vann hvis nødvendig. Dette blir en litt rar røre, men det er helt riktig. Dekk til og la det stå i 20-30 minutter.

Steg 2: Bruk en god sleiv og rør inn salt, honning og appelsinjuice. Bland godt, men du trenger ikke bruke tid på elting. Deigen skal være smidig og hverken for tørr eller for våt. Juster eventuelt med litt mer mel eller vann. Legg deigen i en god melet bolle og dekk med plast eller lokk. La stå i romtemperatur minimum 7 timer, men gjerne opptil 12 timer.

Steg 3: Etter minst 7 timer så har du deigen over på et godt melet underlag. Du skal nå "strekke og brette". Dra forsiktig deigen ut i en slags firkant. Noen ganger blir deigen litt løs og flyter nesten utover, andre ganger er den mer fast og fin. Dette er surdeigen som lever sitt eget liv. Begge deler blir til godt brød, altså! Brett hjørnene inn mot midten av deigen, og gjenta dette rundt hele deigen 4-5 ganger. Jobb forsiktig så du ikke slår ut all luften fra hevingen. Bruk ekstra mel hvis det er nødvendig. Nå skal deigen ha blitt mer fast og fin. La den etterheve i cirka 1,5-2 timer. Du kan legge den tilbake i bollen, bruk isåfall litt mel så den ikke setter seg fast. Et annet alternativ er en hevekurv, eller å bare legge plastbollen over deigen på bakeunderlaget.

♥ Tips: Det finnes flere filmer på nett som beskriver god "brett og strekk"-teknikk!

Steg 4: Ovnen forvarmes til 230ºC. Sett en jerngryte med lokk inn mens ovnen varmes. Gryta skal bli skikkelig varm. Hust grytevanter! Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut. Strø litt mel i bunnen og hvelv deigen forsiktig over. Nå kan du eventuelt kutte inn et mønster hvis du vil. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek med lokk på i cirka 30 minutter. Ta av lokket og stek videre på 200ºC i 15-20 minutter.

♥ Tips: For enda sprøere skorpe kan du kaste inn 1-2 dl vann i bunnen av ovnen et par-tre ganger i løpet av steketiden.

Avkjøles på rist før du nyter nystekt surdeigsbrød!


Jeg innser jo at fremgangsmåten kan virke litt omfattende, ihvertfall hvis du er ny til dette. Kanskje jeg skal lage en film som beskriver det? Altså en surdeigsbakingsfilm som viser hele prosessen. Hva hadde dere syntes om dette?

8 kommentarer:

  1. Utrolig morsomt å høre hvordan du har fått et slikt nært forhold til deigen din :D ;)
    Så flink du er!! Brødene dine ser så flotte og "proffe" ut! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hihi så bra du likte det :D Skjønner jo at for folk som ikke er "innvidd" i surdeigsbaking må jeg høre helt gal ut, hehe.

      Slett
  2. Deilig! Også veldig enkel steg-for-steg instrukser, det liker vi! Tusen takk :D x

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra :D Ja, blir litt mer oversiktlig da :)

      Slett
  3. Hei,
    Jeg går på lav-FODMAP-dietten og kunne godt tenke meg å få surdeigsstarter av deg :) Finner ikke ut hvordan jeg kontakter deg personlig annet enn slik som dette.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ingrid! Bor du i Oslo? Send meg gjerne en mail på maria_uldahl(alfakrøll)hotmail.com eller en melding på facebook https://www.facebook.com/mariasmatblogg/

      Slett
  4. Jeg vil også ha videoinstruks! Skulle gjerne hatt en starter fra deg, men bor på Vestlandet. Hvordan lager man en starter? Hilsen Kristin :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy, ser ut som jeg må få somlet meg til video og innlegg om hvordan lage surdeigsstarter! :-)

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)