mandag 23. mai 2016

Kjapp og enkel dal (indisk linsegryte) + mangosalat

Ok, dette er litt kleint! En vegetarisk matblogg uten en eneste oppskrift på dal? Det må vi få gjort noe med, så her får dere en kjapp og enkel oppskrift på dal - en av de mer klassiske vegetarrettene. Dal er en indisk rett, du kan godt kalle det en linsestuing eller linsegryte. Dal chawal (linser og ris) er en av indias med tradisjonsrike retter. Indisk linsegryte bør få en plass på en veggisblogg!


I denne oppskriften har jeg valgt hermetiske linser, rett og slett for enkelthetens skyld. Dette er en slags hurtig-dal for de travle ettermiddagene. Linser er enkelt å få tak i og en veldig billig proteinkilde. I tillegg er det lett å få tak i økologiske linser, hvis du er opptatt av det. Retten er vegansk og melkefri hvis du erstatter smøret med olje. Den er naturlig glutenfri. Server gjerne med naan-brød, ris og mangosalat! Oppskrift på mangosalat finner du lengre nede i innlegget.

Du trenger:
2 bokser linser, gjerne forskjellige typer
3 ss smør eller olje*
1 ts fersk ingefær, revet
1 fedd hvitløk
1/2-1 rød chili
1/2 ts salt
1/2 ts malt kumin
1 ts gurkemeie
1 ts kuminfrø
1 boks hakket tomat
1 ss garam masala
1 ts malt koriander
1/2 ts sukker
2 dl vann
Litt fersk koriander, eller tørkede korianderblader
Saften av 1/2 lime

*Bruk olje for vegansk og melkefri variant.

Varm smør eller olje i en tykkbunnet kjele eller dyp panne. Chilien finhakkes og hvitløken presses eller finhakkes. Ha det i gryta sammen med revet ingefær og stek i cirka et minutt. Skyll linsene godt i friskt vann. Ha resten av ingrediensene i gryta , unntatt frisk koriander og lime. La dette småkoke i cirka 10 minutter. Smak til med litt limesaft, og strø frisk koriander over til slutt.

♥ Tips: bruk en teskje til å skrelle ingefæren! Dette har jeg lært fra kokeboka til Sarita fra Mother India.


♥ Frisk opp retten med en mangosalat! Du trenger:
1 mango, eller to små
1/2 agurk
Cherrytomater
Frisk koriander
1/2 lime
Babyleaf spinat eller annen bladsalat.

Kutt mango i terninger. Kutt agurk med en ostehøvel, spiralizer eller juliennejern. Del cherrytomater i to. Bland med spinat og frisk koriander. Skvis over saften av 1/2 lime.

Har du smakt dal før? :-)

2 kommentarer:

  1. Digger dhal! Denne oppskriften hørtes utrolig god ut :) Selv ble det vegansk tomat gryte i dag, men trodde ikke den skulle bli så god som den ble, så hadde ødelagt "portrett" skålen før jeg fant ut at jeg skulle jo blogget den jooo! Haha håper du har hatt en fin tirsdag :) x

    SvarSlett
    Svar
    1. Samma her! Dal, dhal, daal... kjært barn har mange navn! Haha, sånn er det noen ganger! Maten blir rett og slett FOR god :) Ønsker deg en finfin uke

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)