torsdag 19. mai 2016

Smakfull vegetarlasagne + frisk salat som tilbehør

Vegetarlasagne er minst like godt som lasagne med kjøtt! Her bruker vi linser som proteinkilde, vi får også proteiner fra osten. Sopp gir god konsistens og umami. Tomatsausen som brukes i denne lasagnen er en av mine favoritter, den smaker bare sååå godt. Server gjerne lasagnen med en frisk salat, du finner et forslag lengre nede i innlegget!

Hvor mange? 1 stor, ildfast form.
Hvor lenge? Beregn i overkant av en time, inkludert steking.
Vegan? Nei, lakto-vegetarisk.

Du trenger:
8-12 sjampinjong, avhengig av størrelsen
Et fedd hvitløk
1 rød chili
2 gulrøtter
2 plommetomater
1 boks hakket tomat
1 raus dæsj hvitvin
1 ss honning
1 boks linser

3 dl melk, økologisk*
25 g hvetemel*
25 g smør
Ca. 150 g revet ost

Basilikum og oregano
Salt og pepper
Lasagneplater*

*Bruk gjerne gluten- og laktosefrie alternativer for gluten- og /eller laktoseredusert variant.

Forvarm ovnen til 200 ºC.

Begynn med tomatsausen: kutt sopp i biter eller skiver og stek den raskt i litt olje, til den er myk. Finhakk chilien, fjerne frøene om du vil. Da blir den litt mildere. Kutt plommetomatene i biter og rasp gulrøttene. Finhakk eller press hvitløken.

♥ Tips: du kan enten steke soppen i samme dype panne som resten av tomatsausen (før du lager sausen), eller du kan steke den i en egen panne samtidig som du begynner på resten av sausen. Velg selv om du vil spare tid på matlaginga eller oppvasken :-)

Varm litt olivenolje i en dyp panne eller tykkbunnet kjele på medium varme. Fres finhakket chili og hvitløk 1-2 minutter, til du kjenner lukta av hvitløken. Tilsett gulrot, vin, tomater og honning. La det småkoke i 15-20 minutter. Smak til med salt, pepper, basilikum og oregano. Skyll linsene i friskt vann og bland dem inn til slutt, sammen med den stekte soppen.

Gjør klar den hvite sausen: smelt smør i en gryte og rør inn mel til en fin jevning. Bruk gjerne visp. Spe med melk, litt og litt av gangen. Visp godt hver gang du har i mer melk. La sausen koke opp, og smak til med litt salt. La sausen småkoke i et par minutter, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Trekk kjelen av platen og rør inn revet ost.

Legg tomatsaus og lasagneplater lagvis i en ildfast form. Den hvite sausen blir det siste og øverste laget. Stekes midt i ovnen på 200ºC i cirka 35-40 minutter.


Server gjerne lasagnen med en blandet salat. Til den du ser på bildet under trenger du agurk, avokado, cherrytomater, babyleaf-spinat, oliven og fetaost. Riv agurk på en ostehøvel eller spiralizer/ juliennejern. Bland med babyspinat, cherrytomater delt i to, avokado i skiver, stenfri oliven og litt fetaost.

Forresten, er ikke den ildfaste formen jeg har brukt her fin? :-)

4 kommentarer:

 1. Den oppskriften skal jeg prøve :) og salaten så veldig deilig ut! Når trekker du vinneren av konkurransen, forresten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre! Vinneren trekkes 28. mai :-)

   Slett
  2. Utrolig fint presentert var den også da :D Digger vegetariansk lasagner, også så mange varianter det er! Husker også jeg laget vegetariansk Shepherd's Pie for en stund siden, linser som protein kilde der også - herlig :D Håper du hadde en fin 17. mai :) Fine bilder du la ut! x

   Slett
  3. Ah ja, man kan lage lasagne på så mange forskjellige måter :-) Så lurt med linser i Sheperds Pie, har tenkt på det flere ganger faktisk!

   Tusen takk, håper du og hadde det fint:)

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)