torsdag 12. januar 2017

Grove surdeigsvafler med spelt og havre

Mmmh... surdeigsvafler! Utrolig godt å kose seg med! Jeg har aldri vært et vaffelmenneske, her er det egentlig pannekaker som gjelder. Noen vil ha sprø vafler, jeg har alltid likt vaflene best når de er myke. Hva mener du, sprø eller mye vafler? Hehe.


Jeg lager sjeldent søte vafler, men bruke grovt mel og havregryn. Da passer det til frokost eller kveldsmat, eller bare litt sunnere helgekos. Med surdeig blir det snillere med magen, og man får utnyttet næringen i melet og grynene bedre. Les mer om surdeig her!

Nå antar jeg at du som leser dette har en surdeigsstarter og bare ønsker litt input på hvordan du kan bruke den til vafler. Hvis ikke må du skaffe deg en surdeig. Jeg deler gjerne min, bare legg igjen en kommentar! Må isåfall hentes i Oslo eller Lillesand. Du betaler bare for glasset til oppbevaring.


GROVE SURDEIGSVAFLER med spelt og havre

Hvor mange? Cirka 8-10 vafler med 5 hjerter.
Hvor lenge? 8 timer til fermentering + steking.
Vegan? Nei.

Du trenger:
5 dl vann
Ca. 50 g surdeigsstarter
2 dl små lettkokte havregryn
1 dl siktet speltmel
3 dl sammalt speltmel
2 ss sukker

3 egg, gjerne økologiske
1 ts salt
50 g smeltet smør
1 ts bakepulver, strøken
Ca. 1-2 dl melk, gjerne økologisk

Denne oppskriften har to hovedsteg, pluss steking.

Steg 1: Surdeigsstarteren røres ut i vann, gjerne lunkent vann. Bland havregryn, mel og sukker med vann og surdeig. Dekk til og la dette stå i minst 8 timer. Jeg lar det gjerne stå i romtemperatur, men det går nok greit i kjøleskap også. Det passer perfekt å lage om kvelden, for så å steke vafler til frokost. Eller lag det om formiddagen og stek vafler til kvelds.

Steg 2: Etter 8 timer blander du inn egg, salt, smeltet smør og bakepulver. Spe med melk til en passelig konsistens. La det stå i et kvarters tid før du steker vaflene.

Kos deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)