tirsdag 19. januar 2016

Salat, bacon og miljø

I går hadde jeg et innlegg på trykk i Fædrelandsvennen, regionsavisen for Kristiansand og Sørlandet. Innlegget handler om den nye forskningen som visstnok viser at salat er mye mer miljøskadelig enn bacon. Jeg ønsket å nyansere dette bildet litt, og også å peke på et problem som ofte oppstår når medier omtaler forskning. Man henger seg opp i enkeltdetaljer, mister sammenhenger og bedriver såklat cherry picking. I tillegg er det viktig med sexy overskrifter hvis man vil ha klikk, det er ikke så nøye om de er en smule misvisende. Siden Fevennen har betalingsmur legger jeg ut teksten her også, til dere som skulle ønske å lese den.

I det siste har man kunne lese flere steder at forskning viser at salat er mer skadelig for miljøet enn bacon. Men hva sa denne forskningen, sånn egentlig

Forskere ved Carnegie Mellon University ønsket å undersøke ulike amerikanske kostholds påvirkning på miljøet, relatert til fedmeepidemien og de amerikanske kostrådene. De kom frem til at det ikke nødvendigvis er slik at alle grønnsaker er mer miljøvennlige og alt kjøtt er mer skadelig. Vi bør tenke mer gjennom hva som egentlig er et bærekraftig kosthold. Noe av det viktigste vi kan gjøre er nok å ikke overspise, altså ikke spise flere kalorier enn vi trenger.

En viktig side ved denne saken er at miljøpåvirkningen er beregnet ut i fra kalorier. Hvis man kun tenker per kalori er det kanskje mer ressurskrevende å produsere salat enn bacon, men dette er en sammenligning uten rot i virkeligheten. Du må spise vanvittig mye salat for å få like mange kalorier som en porsjon bacon. Hvis man tenker på næringsinnhold er det helt urealistisk å bytte ut bacon med salat. 

Pressemeldingen med overskriften: «Vegetarian and «healthy»diets could be more harmful to the environment» ble ikke skrevet av forskerne selv, men av en presseansvarlig ved universitetet. Det er verdt å merke seg at et vegetarkosthold aldri ble undersøkt, forskerne forholdt seg til USDAs kostråd. Tittelen på rapporten er: «Energy use, blue water footprint, and greenhouse gas emissions for current food consumption patterns and dietary recommendations in the US». Ikke en særlig sexy overskrift. Det er ikke forskerne selv som har fokusert på at salat visstnok er tre ganger verre enn bacon, men det er allikevel dette media har valgt å fokusere på. 

Som oftest er det ikke ting helt svart/hvitt, og man bør ta overskrifter med en klype salt. Mer forskning rundt bærekraftig matproduksjon vil komme i fremtiden. Per i dag har nok de fleste fått med seg at kjøttproduksjon er svært ressurskrevende og fører til store utslipp, og at et hovedsakelig plantebasert kosthold kan være å foretrekke. Dette betyr ikke at vi bare skal spise salat, men at planter (grønnsaker, frukt, belgvekster, korn) legger grunnlaget for kostholdet vårt. 


Bildet er screenshot fra http://www.fvn.no/mening/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)